Monday, April 16, 2012

Kunagi on ikka esimene kord

Tere! Kuidas küll alustada? Alati on esimesed postitused ikka kõige raskemad. Mis ma siis oskan öelda? Ehk kõige õigem oleks alustada sellest, et mida ma seni üldse teinud olen Hollandisse minemiseks.

Kõige-kõige esimene samm, mida pidin tegema oligi valida riik. Valituks osutus Holland (nagu te juba olete aru saanud). Seejärel täitsin internetis ära väga lühikese ja lihtsa ankeedi. Peagi registreerisin end Hollandi infotundi ning sealt sain algteadmised Hollandi kohta juba kätte ja andsin ära veel täiendavad ankeedid ja ka soovituskirja.

Umbes kuuaega jäi vahele tühimik. Mõtlesin nii-nii hoolega asja läbi kui üldse andis mõelda. Alates sellest, kui YFU käis koolis külas, olen mõelnud absoluutselt igapäev vahetusõpilaseks minemisest. See otsus on senini olnud mu elus kõige raskem. Olles otsustanud, et ikka lähen Hollandisse kindlasti, siis käisin ära ka valimispäeval, kus kontrolliti, et olen ikka sobiv noor minema vahetusõpilaseks. Mõne aja pärast saingi kirja, et mind on võetud programmi vastu ja sain ka võimaluse taotleda stipendiumi. Stipendiumi saamiseks pidin vastama küsimusetele. Iseenesest küsimused ei olnud rasked, kuid sellest sõltus, kas saan stipiintervjuule või ei. Peagi tuli ka kiri, et ma olen kutsutud stipiintervjuule. Õnne kui palju.

Järgmiseks sammuks oli sponsorkoolitus. Pärast seda asusin tegema sponsoravaldust (mis osutus muidugi palju-palju raskemaks, kui oskasin arvata) ja küsisin vallavanemalt ka soovituskirja. Nii saigi tehtud algust sponsorite otsinguga. Etteruttavalt öeldes võin öelda, et kogu asja juures ongi sponsorid kõige raskem osa. Muidugi võib ka ilma, aga usun endasse ja arvan, et saan hakkama.

 Märtsis pidin käima ära YFU stipiintervjuul Tallinnas. Intervjuul läks loomulikult kõik täiesti metsa. Sõnad ei tulnud suust välja nii nagu tahtsin või ma ei jõudnudki mõelda, kui juba vastasin küsimusele. Mulle ei istu sellised asjad. Paras pudikeel olen. Pärast stipiintervjuud järgnes piinarikas ootamisaeg.  Lõpuks hakati vastuseid saama. Minu oma ei tulnud ja ei tulnud, hakkasin juba kannatust kaotama, kuid III veerandi viimasel nädalal vene keeles olles olnud arvutiklassis ning eposti kontrollides SAINGI "JAH" VASTUSEGA KIRJA! Vaikselt oma ette rõõmustasin klassinurgas. See on minu jaoks väga oluline. Mitte rahaline pool, vaid see tunnustus, et minus ja mu tegemistes on midagi teistsugust.. Peagi sain ka lepingu allkirjastatud ja veel hunniku ankeete vahetuspere jaoks. Sain joosta koolis ja arstide vahel nendega. Nüüd on jäänud põhimõtteliselt ainult sponsorite otsimine.

See on lühidalt minu lugu, mis ma seinini olen teinud.

Mis siit blogist veel saab lugeda?
Kõike, mis on seoses Hollandi ja vahetusõpilaseks olemiseks. Tõusud ja mõõnad. Kindlasti saate siit väga ausat kriitikat Hollandi kohta. Saate õppida grammike Hollandi kultuuri. Muidugi üritan anda edasi igale lugejale ka emotsioonid, mis mind valdavad seal olles.

Kui tihti postitused tulevad?
Hollandis olles kindlasti nii tihti kui võimalik. Usun, et minus on seda järjepidevust ja põikpäisust lõpuni vastu pidada. Ära sõidan umbes augustis ja siis hakkavadki tulema tihedad postitused. Enne seda tuleb harvem postitusi, aga kui vähegi on millestki, mida kirjutada, siis kirjutan.

Miks blogi nii vara tehti?
Esiteks poleks mõtet viimasele minutile asju jätta. Mida varem, seda parem! Nüüd saab minu lugu ka kergemini ja kiiremini levida.

Küsimusi? Küsige julgelt. ;)

Päikest!



7 comments:

  1. Kui palju sa sponsoreid leidsid, äkki oskad ka ise soovitada ? Kui palju sa pidid enda raha maksma?
    Ise on ka soov minna, aga muidugi Hiinasse :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Otseselt blogi tõttu pole mind veel keegi toetanud. Sponsoreid olen saanud üle 10ne. (Lugemine on hetkel sassi läinud, kuid peagi teen asjad korda). Ise pole veel midagi maksnud osalustasusse, kuid on tohutult palju muid kulutusi.

      Soovitada ma kedagi ei oska, kuid saada kõigile. Alusta oma piirkonnast. Abi tuleb tihtipeale sealt, kust üldse oodata ei oskagi. Minu sponsorid on enamasti ka minu piirkonnast ehk Valgamaalt. Sa võid otsida abi ka nendelt inimestelt ja firmadelt, kes on seotud Hiinaga.

      Siis kui mul on osalustasu täiesti koos, siis teen ka postituse sponsoritest. Sealt saad lugeda minu taktikast ning kogemustest. :)

      Kiidan sinu soovi saada vahetusõpilaseks. Palju jõudu ja jaksu sulle! Ja ära kindasti asja pooleli jäta!! Vii oma unistus täide ;)

      Delete
  2. Jah seda küll :) Võibolla leian ka ise sponsoreid Valgamaalt , näteks võid mind aidata :) Kuidas CVd kirjutada :) Jne... Tahaks ise ka järgmiseks aastaks niipalju sponsoreid saada :) Et sa võiksid mind isegi aidata :) Kuigi sinu reis on odavam ja minu oma veits kallim, :) Aga kui palju need sponsorid annavad umbes ? :) Sest tõesti mina tahan oma unistuse täide viia, mis on tegelikult juba lapsest peale mu suur unistus olnud :)
    Sullegi jõudu ja jaksu ! Loen hoolikalt su blogi :) Ja loodan, et sinu sponsorid võivad ka mind aidata :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niii tore on kuulda ja näha, et inimesed pürgivad unistuste poole. Ma aitan sind suurima hea meelega. Mul endal on juba kogemusi ning saan aidata sul edukamalt leida sponsoreid. Tead mis, otsi mind ülesse facebookist, siis saame hõlpsamini suhelda ning mina saan sind aidata ka paremini ;).

      Delete
    2. Äkki saad ise lisada mind Kristine Roots, mul on praegu blokeering peal :( Nii et ma ei saa üle 2 nädala inimesi lisada :) Aga suur suur aitähh, et aitad :)

      Delete
  3. Ning see ka, et kuidas on võimalik stipendium saada ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kõigepealt tuleb avaldada soovi, et tahad saada stipendiumi. Siis pead vastama küsimustele ning siis ootab ees stipiintervjuu. Praegu mõeldes tundub see lihtne, kuid asja raskeks teeb on pinge. Iga sinu sõna ja lause on oluline ning nendest oleneb sinu saatus kergelt.

      Kahjuks stipendiumi on võimalik saada ainult Euroopa riikidesse.

      Delete